Kan vi veta att vi är frälsta?

”Hur kan vi veta om vi är frälsta”. En mycket bra fråga! Visste du att skriften inte svarar på den frågan specifikt? Om den gör det, så har jag missat det. Problemet med att svara på den här frågan, är att man sätter den i DÅ TID, ”hur vet vi att vi att vi ÄR  frälsta” vilket skulle kunna vara i då tid eller i nuvarande tid, hur som helst, så vet jag inget skrift som ger oss svar.

Det här är vad vi kan läsa om frälsningen:
”Kan rädda” ”för att frälsa” ”skall du frälsa” ”frälsa oss” ”skall räddas” ”såsom ska du frälsas” ”där igenom blir vi frälsta” ”vi ska bli frälsta” ”Vad skall jag göra för att bli frälst” etc., etc., etc.

Dom få verserna som säger ”Men till oss som ÄR frälsta” om vi tar en närmare titt vad det Grekiska texten visar att det är ett verb, och skall översättas…som ”BLIR frälsta” det är inte fullbordat faktum.
Även Ef 2:8 som säger: ” Genom nåden ÄR ni frälsta genom tro”. Frasen ”ÄR frälsta” säger oss HUR vi är frälsta, inte NÄr vi är frälsta. Vi är frälsta genom nåden liksom människor ett sekel i framtiden också blir frälsta genom nåd, det är HUR dom blir frälsta, inte när.
Om det fanns en vers som sa att vi eller någon annan ÄR eller HAR BLIVIT frälst, så skulle det motsäga andra skrifter som säger att frälsningen är en pågående process.

Den här versen säger allt:

” Men den som håller ut till slutet ska bli frälst” Matt 24:13

Om den här versen är absolut sann, kan en annan vers som motsäger den här versen också vara sann? Som tex …han som INTE håller ut till slutet…skall OCKSÅ bli frälst? Se du motsägelsen?

Jesus säger för dom som ÖVERVINNER…sju gånger i Upp 2 och 3. Om ”övervinna” delen inte riktigt nödvändigt, så varför med eftertryck skrivet sju gånger?
Finns det någon orsak att det inte sägs att vi är absolut frälsta vid en speciell tidpunkt i livet? Jag tror det. Vi kan ALDRIG SLUTA övervinna, sträva, pressa på, följa efter, o.s.v. Vi kan ha TILLFÖRSIKT OCH HOPP att vi kommer att bli frälsta om vi fortsätter i total överlåtelse till Gud, men aldrig kan vi säga i det här livet att vi ÄR frälsta, redan i då tid.

Men Gud har lämnat oss med en tillförsikt om, att om vi följer hans uppmaning, här är ett:

”Gör därför allt ni kan för att i er tro visa dygd, i dygden insikt, 6 i insikten självbehärskning, i självbehärskningen uthållighet, i uthålligheten gudsfruktan, 7 i gudsfruktan syskonkärlek och i syskonkärleken kärlek till alla människor. 8 För om allt detta finns hos er och får växa, blir ni inte overksamma eller utan frukt i er kunskap om vår Herre Jesus Kristus….Var därför desto ivrigare, bröder, att befästa er kallelse och utkorelse. GÖR NI DET SKALL NI ALDRIG NÅGONSIN FALLA”. 2 Pet 1:5

Gud vare med er

Ray

 

Lämna en kommentar